Parijs, daar moest je zijn

Inderdaad, in Parijs moest je zijn. Maar dan als kunstenaar en in de 1ste helft van de vorige eeuw. Want daar gebeurde HET. Dat Parijs is verdwenen. Daarvoor moet je nu naar Den Haag. Naar het Gemeentemuseum, voor de expositie “Parijs, Stad van de moderne kunst 1900-1960”. Recentelijk was ik daar dus.

Ik kom graag in dat museum. Niet alleen omdat het een prachtig gebouw is. Ook omdat ze vaak heel interessante tentoonstellingen hebben. En het is gewoon open. Kom daar maar eens om in Amsterdam! Met een beetje mazzel zijn daar volgend jaar het Rijksmusem en het Stedelijk nog niet open als ook het Van Gogh Museum voor een poos dicht gaat. Hoezo Museumplein?

 

 

 

 

 

 

Maar terug naar Den Haag, naar een interessante tentoonstelling. Want zoals gezegd, in Parijs gebeurde ‘t. Noem een kunststroming in de jaren tot 1950 en je komt in Parijs. Eerst de Fauvisten met mijn grote icoon Matisse (foto hierboven) en ook “onze” Kees van Dongen. Dan Picasso (foto hierboven) en Braque die samen het revolutionaire kubisme ontwikkelen.

 

 

 

 

Met Fernand Léger (foto) als navolger die er weer een eigen draai aan gaf. En niet te vergeten Mondriaan (foto) die voor het kubisme naar Parijs ging. Je wilde daar als kunstenaar gewoon zijn om het allemaal mee te maken. De kunstenaarswereld was toen natuurlijk ook kleiner en overzichtelijker. Denk maar eens aan die vele duizenden Europese studenten die nu jaarlijks de kunstacademies verlaten. Zouden die nog plek vinden in de Lichtstad?

 

 

 

 

 

 

Om trouwens nog even door te gaan met die stromingen in Parijs, je had natuurlijk ook nog de ontwikkeling van de abstractie door o.a. Kandinsky en het ontstaan van het surrealisme met bijvoorbeeld Max Ernst. Van al die BS’ers (Beroemde Schilders) is er in Den Haag werk te bewonderen, zoals uit de bijgevoegde foto’s blijkt.

 Een aanrader, die tentoonstelling. Maar haast je, ‘t duurt nog tot eind januari.

Tot volgende week,

TOOS

www.toosvanholstein.nl

www.toos.biz

YouTube http://bit.ly/ij4Pag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.