
Er omheen, er overheen, er onderdoor of er dwars doorheen? Dat gaat je dit jaar bij Rembrandt, ons nationale 17e eeuwse schildersicoon, echt niet lukken. Want in 1669, nu dus 350 jaar geleden, stierf hij. En dat zullen we weten ook. Typisch eigenlijk, dat je de sterfdag van iemand heel uitgebreid gaat vieren. Maar ja, ook een overleden Rembrandt speelt natuurlijk nog wel steeds in de Eredivisie van BN’ers .
In zijn geval heb je in Amsterdam op dit moment alleen al drie feestjes. ‘Rembrandt Privé’ in het Stadsarchief, ‘Rembrandt’s Social Network’ in het Rembrandthuis en ‘Alle Rembrandts’ in het Rijksmuseum. En dan moet ik ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw’ in het Haagse Mauritshuis en ‘Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ In het Fries Museum van Leeuwarden natuurlijk ook niet vergeten. Is dat dan alles? Nee hoor. In de loop van 2019 volgen er op allerlei plekken in Nederland nog andere, indirect aan Rembrandt en direct aan de Gouden Eeuw gekoppelde tentoonstellingen. Ook in mijn eigen Middelburg. Gevalletje van overkill? Zou kunnen. Maar je kunstzinnig vervelen is dus beslist niet nodig.

Een paar weken geleden was ik al in het Rijksmuseum. Zelfs voordat die tentoonstelling met ‘Alle Rembrandts’ officieel opende. Dat dankzij mijn Rembrandtpas. Bezitters daarvan en ook Vrienden van het Rijksmuseum hadden namelijk een dag eerder al toegang bij een voorbezichtiging. Best wel leuk dus, zo’n Rembrandtpas. Maar daar schrijf ik binnenkort nog wel eens over. Want die pas heeft, vind ik, allerlei voordelen boven de bekende Museumkaart.

Kwam ik even bedrogen uit bij mijn gedachte dat het waarschijnlijk niet al te druk zou zijn!
Die gedachte was heel duidelijk bij meer pashouders en museumvrienden opgekomen. Maar dat mocht mijn kunstpret niet drukken. Want die ‘Alle Rembrandts’ is een absolute must. Grandioos! Alles wat ze in het Rijksmuseum aan prenten, tekeningen en schilderijen van ons icoon bezitten, hebben ze uit de temperatuur gecontroleerde depots en ladekasten gehaald en van de muren gehaakt om ze bij elkaar te brengen. Nou ja, één schilderij dan niet. De Nachtwacht. Die mocht blijven waar hij was. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen.







Maar de overige 22 schilderijen, 60 tekeningen en honderden etsen zijn te vinden in de vleugel voor tijdelijke exposities. Thematisch onderverdeeld. Zoals bijvoorbeeld Rembrandts vele selfies En dan natuurlijk heel wat beter en mooier dan bij al dat moderne gedoe voor de social media met selfiestick en tandpastalachjes. Ook ‘Landschappen’, ‘Wandelen in en rond Amsterdam’, ‘Verhalen uit de Bijbel’, ‘Intimiteit’ en nog zo wat. Daardoor hangt klein en groot helemaal door elkaar. Van kleine etsjes waar je eigenlijk met je neus bovenop moet staan tot grote schilderijen waar je afstand van moet kunnen nemen. En dat veroorzaakt dan naar mijn mening gelijk een groot logistiek probleem bij deze megahappening. Ik vroeg me gelijk af hoe dat zal gaan als ’t echt druk wordt.
Heel veel bezoekers lopen namelijk rond met zo’n audio-ding aan hun oor. Die audiotoer kun je trouwens ook nog met een app van te voren gratis downloaden op je mobiel. Bij een lang verhaal schuifelen ze al luisterend steeds dichter op het kunstwerk. Moet je je even voorstellen dat er dan, zoals ik meemaakte, een paar bezoekers met hun neuzen op nog net gepaste sociale afstand van elkaar zowat staan te ruiken aan een heel klein etsje.
Voor hun niks mee mis natuurlijk. Maar voor al die anderen? Stel dat die ook allemaal de gratis app aan hun oor hebben en ook willen ruiken? Ik ben benieuwd hoeveel ongepaste sociale irritatie dat gaat oproepen.






Maar hoe dan ook, gewoon gaan! ’t Duurt weer een hele poos voordat Rembrandt opnieuw een mooi aantal jaren dood is. Wel van te voren online kaartjes regelen met een tijdslot. Anders loop je bij de kassa misschien wel aan tegen ‘voor vandaag uitverkocht’. Voor mij gold dat gelukkig niet die dag vanwege mijn Rembrandtpas. Tot volgende week.
TOOS
Dit lijkt me zeker de moeite waard zeg, maar die drukte schrikt me wel af. Kun je dan wel rustig kijken?
LikeGeliked door 1 persoon
Als je rustig de tijd neemt, lukt het je best om alles te bekijken. Maar enig ongemak daarbij moet je daarbij af en toe wel voor lief nemen.
LikeLike
Ik wil er niet omheen na deze mooie beschrijving.
LikeGeliked door 1 persoon
Mocht je gaan, dan verneem ik graag je ervaringen.
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt een mooie keus uit het werk van Rembrandt gemaakt.
LikeGeliked door 1 persoon
Het “Joodse Bruidje”. Zeker ook één van mijn lievelingsschilderijen.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk dat ‘Het Joodse bruidje’ ook een van jouw lievelingswerken is!
LikeLike
Dank voor je enthousiaste beschrijving. Ik denk dat ik toch maar ga ondanks die drukte!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb een grote hekel aan die audio-dingen. Zeker vanwege de reden die jij noemt; mensen nemen onnodig veel te veel ruimte in en doen of zij de enigen zijn in het museum. Daarbij komt dat het geluid bij vooral oudere mensen veel te hard staat. Vre-se-lijk. Afschaffen die dingen. En ook weg met die mobiele telefoon. Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat zo’n ding afgaat en men gewoon gaat staan bellen. Midden in de zaal met “Classic Beauties” bijvoorbeeld. Van kunst hoor je stil te genieten. Gewoon kijken…
(Ben ik een ouwe zeur? 😉 )
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben een groot fan en ‘gebruiker’ van audio-tours. Tegelijkertijd hoop ik natuurlijk dat ik anderen niet stoor. Het volume moet bij mij niet op volle kracht. Ik heb ook een hekel aan bellers in een museum. Maar zo’n audiotour helpt me nog meer te genieten, meer te zien, meer te begrijpen van een schilderij (beeldhouwwerk, ets, enz).
LikeGeliked door 2 people
Als iedereen met zo’n audio-toer zich inderdaad op jouw ideale manier zou gedragen, is er niks mis mee om zo meer informatie op te doen. Maar ja, het woord ideaal wordt nu eenmaal niet door een ieder op dezelfde manier geïnterpreteerd bij die blockbuster exposities. En dat is af en toe toch wel jammer.
LikeLike
Zelf gebruik ik die audiotoestand ook maar zelden, juist vanwege de door jou gebruikte argumenten. Maar ik kan me ook weer goed voorstellen dat mensen die minder kunstachtergrond hebben nog wat kunnen ‘bijleren’. Het zou natuurlijk wel prettig zijn als ze zich dan wat minder als ‘alleen op de wereld’ zouden gedragen. Want dat kan soms behoorlijk hinderlijk zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig. Ook het beeld op Amsterdam vind ik heel leuk.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vond het ook heel verrassend! Zo’n klein etsje dat toch heel helder en duidelijk is.
LikeLike