Een Kleurrijke Ode met Eugubinese Beelden

Één beeld zegt meer dan duizend woorden. Een bekende variatie op een aan de Chinese wijsgeer Confucius, net als de Bijbel altijd goed voor een nuttig citaat, toegewezen uitspraak: ‘Iets honderdmaal horen zegt niet meer dan het eenmaal zien’.Van die uitdrukking maak ik dit keer maar even gebruik als rechtvaardiging voor een aflevering met weinig praatjes maar wel veel plaatjes. Waarom? Lees maar na al die foto’s.

In vorige afleveringen onthulde ik al dat ik een aantal weken in Gubbio verkeerde vanwege dit.

Maar ook omdat ik 2019 bij mijn eerste kennismaking, samen met levensgezel, verliefd werd. Op die stad dus. Een en al oorspronkelijkheid, die middeleeuwse kern binnen de nog gedeeltelijk staande stadsmuren.

een oude kaart van Gubbio die zo past op de nog bestaande stad

Daarbij ook nog echt levend, heel Italiaans, met oud en jong door elkaar. Nog zonder overdaad aan toerisme. Prachtig om daar tussen te zitten. Hierbij daarom een poging tot een foto-ode aan Gubbio. Met een verrekt moeilijke keus uit vele prachtige beelden. Waarbij ook Alighieri, Dante Alighieri, vanzelfsprekend als Via niet ontbreekt.

de Leugenbank op het plein is er goed voor
jong geleerd, oud gedaan

Net zo min als de middeleeuwse kerken waaraan geen gebrek is natuurlijk. Met ook nog verrassend veel bewaard gebleven fresco’s. Maar dat wordt een ander verhaal.

één van die kerken, die van San Francesco

En met vanzelfsprekend een eigen stadsheilige, San Ubaldo. Die een aantal honderden meters boven de stad in zijn eigen Basilica al eeuwen en eeuwen voor iedereen heilig ligt te zijn. Ook weer een ander verhaal. Waarin zeker en vast de Corsa dei Ceri op 15 mei een belangrijke rol gaat opeisen. Een gebeurtenis waar geen maat op staat.

het uitgedroogde lichaam van San Ubaldo als reliek

Loop gewoon maar even mee door de middeleeuwse straten met hun woonhuizen van die typerende grijzige, ruwe steen die de stad tot een unieke architectonische eenheid maakt.

Een stad waarin ik de afgelopen weken ook flink wat speciale ontmoetingen had.

dit komt vast nog wel eens ter sprake
ontmoeting met een kunstschrijver in het keramiekatelier
op de foto met de directeur van de bekende Biblioteca Spirelliana
op de foto met de burgemeester van Gubbio

Waarna ’t op één van onze stamterrassen in de zon bij een heerlijke temperatuur prima bijkomen was met een Campari-spritz. Ontmoetingen die ook weer bronnen vormen voor verhalen die nog moeten rijpen en hun vorm vinden.

Een toegiftje mag natuurlijk niet ontbreken.

dreigende luchten want heel af en toe regende ’t wel eens
bijna een Walcherse zonsondergang maar wel in een heel andere ambiance

Het beloofde ‘waarom’ van deze weinige praatjes en veel plaatjes? Ik heb me na thuiskomst direct moeten gooien op voorbereidingen voor de K10D van Bergen. Oftewel de bekende en gekende jaarlijkse, alleen vorig jaar even niet, Kunst Tiendaagse van kunstenaarsdorp Bergen in Noord Holland. Van aanstaande 22 t/m 31 oktober. Raad eens waarover de komende aflevering gaat? Tot volgende week.

TOOS

11 gedachten over “Een Kleurrijke Ode met Eugubinese Beelden”

 1. Wat leuk al die foto’s van het prachtige Gubbio Toos, en leuk om daar al die contacten te leggen! En dat keramiekatelier, met door jouw gemaakte kunstwerken , zo leuk! Echt genieten!
  Groetjes, Edith

  Geliked door 1 persoon

 2. Tja, Bergen en Gubbio, dat mag je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Bergen heeft natuurlijk ook weer een eigen charme, maar dan heel anders. Trouwens wat de K10D betreft, de kwaliteit daar is, neutraal uitgedrukt, behoorlijk gevarieerd. Toch heb ik er 3 jaar geleden ook heel goede kunst gezien. Maar dat hangt sterk met de locatie samen. Wie weet zie ik je bij Stalkunst9.

  Like

 3. Laat die plaatjes maar komen, voor mij kan het nooit genoeg zijn :D. Ik herken de onverwachte hoekjes, de galerijen, het plein… zalig! De kerken heb ik niet zo grondig gezien, merk ik nu. We waren er maar één dag, maar…prachtig idd!

  Geliked door 1 persoon

 4. Beste Toos, Mijn hart gaat wagenwijd open bij het zien van de foto’s van Gubbio, zoò Italiaans, zò onvergelijkbaar, de sfeer, die prachtig is weergegeven. Ik was er ooit en wil graag nog eens terug. Wie weet… Leuk, al die ontmoetingen. En natuurlijk ook de keramiek, mooi ambacht. Wat is Italië toch een heerlijk land van ‘sprezzatura’ (moeiteloze gratie). Als vanzelf doe je mee-:) Hartelijke groet, Tanja

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat bijzonder om even met je mee te wandelen door die schilderachtige stad. Daar valt Bergen volledig bij in het niet. Misschien dat ik die tiendaagse nog wel even kom bezoeken. De laatste keer dat ik er was, viel het me enorm tegen. Maar ja, toen was jij er niet, denk ik nu maar zo…
  Veel succes!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.