Hoe ‘City life’ tot leven kwam  òftewel een inflatie-onafhankelijke aanbieding

Noem het toeval, maar een klein beetje geholpen heb ik ’t dan toch wel. Zo start in september Grafiek2022, de 4e editie van de enige echte Nederlandse grafiektriënnale.  Met tot 30 november manifestaties door het hele land. Voor Zeeland wordt op zondag 4 september officieel het startschot ervan gegeven door onze onvolprezen Middelburgse Kunst&Cultuurroute.

Toen ik daarvan hoorde, was ik net bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe steendruk waarvan ik de titel al had verzonnen: ‘City life’. Een dikke maand geleden schreef ik er hier al eens over. Puur toeval, dat samenvallen. En laat nou ‘Ontmoeten’ het thema van Grafiek2022 zijn. Ontmoeten en ‘City life’!  Volgens mij twee begrippen die elkaar aardig aanvullen. En ook dat is toeval. Dat ik nu mijn nieuwe steendruk juist vanwege Grafiek2022 voor het eerst den volke toon tijdens de kunstroute? Dat  is natuurlijk geen toeval. Net zo min als de aanbieding van ‘City life’ (oplage van slechts 25) voor de speciale prijs van €150 in de hele maand september. Daarna gaat die prijs wel omhoog. Naar de normale, markconforme €225. En dat blijft dan zo, inflatie of geen inflatie.

op de steen bezig met de eerste opzet van ‘City life’

Maar nu dat tot leven komen van ‘City life’. Want daarvoor moest er heel wat worden nagedacht, gewerkt en geperst. Binnenkort heb ik daarover een wat uitgebreider artikel klaar. Over die tweehonderd jaar oude, toen revolutionaire techniek en over de achterliggende kunstverhalen. Dat alles geïllustreerd met foto’s van het scheppingsproces van ‘City life’.Waarvan je er hier al enkele tussendoor gestrooid ziet.

de proefdruk van de 1e kleurendrukgang wordt kritisch bekeken
werkend aan de toevoegingen voor de tweede kleur

Maar voor een levende-beelden-verslag kun je nu al naar mijn eigen YouTube-kanaal . Om de video ‘City life- the coming alive of a stone lithograph’ te bekijken. Zodat je kunt meeleven met de vele stappen die ik samen met steendrukker Hans Van Dijck in zijn Antwerpse atelier moest zetten om deze tweekleuren-steendruk te creëren.

Die video is trouwens geplaatst vlak voor het verschijnen van deze blogaflevering. Ook geen toeval.

Ik denk dat ’t best interessant kan zijn om én die video te zien én dat artikel te lezen. Door die geschreven praatjes bij de levende plaatjes krijg je vast meer inzicht in het bewerkelijke procedé van het steendrukken. Naast ook meer kennis van de geschiedenis ervan en meer  detailinzicht. Wat er dan hopelijk weer toe leidt dat je mijn enthousiasme voor die prachtige, oude techniek kunt aanvoelen. Stuur maar een mailtje naar toosvanholstein@xs4all.nl en je ontvangt dat artikel in je inbox.

de drukgang met rood, de tweede kleur
hallelujah, ‘City life’ is geboren!

Terug naar de kunstroute. Want ook ter plekke zul je mijn enthousiasme ervaren. Mee omdat ik een deel van mijn atelier steendrukfähig maak. Ik ben die dag overigens niet de enige grafiek-enthousiasteling. Er doen nog zo’n 17 andere ateliers en galerieën mee met grafiekitems. Meer informatie? Natuurlijk op onze kunstroutesite kunstroutemiddelburg.nl/ , maar ook op de aan Zeeland gewijde pagina van de website van Grafiek2022.

het met potlood nummeren en signeren van alle exemplaren van ‘City life’
Toos van Holstein, City life (steendruk in oplage van 25)

Komt zondag 4 september niet goed uit, dan heb ik goed nieuws. Ik doe namelijk dit jaar ook weer eens mee met de nationale Open Monumentendag op zaterdag 10 september. De laatste keer was in 2019. Niet alleen van mijn atelier staan dan de deuren open maar ook die van een groot deel van mijn prachtig gerestaureerde monumentale pakhuis ‘Holstein’ uit 1738. En ik beloof dat ‘City life’ dan nog steeds te bekijken is. Zeg je sowieso al ‘die hoef ik niet meer te bekijken, doe mij er maar een’, dan is dat e-mailadres hierboven er goed voor. Trouwens, ben je nieuwsgierig naar die Open Monumentendag aan de Korendijk 56? Tot volgende week.

TOOS

Advertentie

18 gedachten over “Hoe ‘City life’ tot leven kwam  òftewel een inflatie-onafhankelijke aanbieding

   1. Ìk heb al een retour , had inderdaad een optie geweest maar echt leuk is het niet om in je uppie in een hotel te duiken, althans ik ben dat niet gewend. Dan zou ik liever toch die extra rit maken.. Zou sowieso een slijtageslag worden. Maar ik kijk alles even aan hoe het loopt en hoe uitgewoond ik ben de 9de. Dan kan ik altijd nog een mailtje naar je sturen of het zeker is dat jij gaat en hoe laat. Want het zou wél reuze leuk zijn om elkaar daar te ontmoeten.

    Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb genoten van de you tube film. Van kunst weet ik maar heel weinig maar de drukkerswereld is me niet vreemd zij het uit een andere hoek dan steen druk. Heel leuk om te zien hoe jouw creatie tot leven komt, hij spreekt me wel aan ook. Knap om dat toch een beetje uit de losse pols (zo lijkt het althans) te “tekenen”.
   Komt heel slecht uit dat ik op 9 september “een dagje Antwerpen doe” dan ben ik 10 september vast te moe om naar Middelburg af te reizen want ik zou een kijkje in je atelier nemen best leuk vinden. ook om deze steendruk in het echt te zien. Waarschijnlijk zou hij perfect passen op tomaat rode muur hier ware het niet dat juist dát behang nodig vervangen moet worden.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dag Riet, je bent natuurlijk ook op andere dagen welkom die jou beter uitkomen. Mocht je die vrijdag na Antwerpen niet te moe zijn, dan ben je ook welkom. Laat ’t maar weten. Een andere mogelijkheid is het volgende. Levensgezel verkeert regelmatig in Den Haag en kan dan zo’n steendruk als voorbeeld meenemen opdat je die thuis kunt bekijken.

    Like

   2. Wat lief, het zou gewoon héél leuk zijn om juist dáár rond te kijken. Het gaat me niet in hoofdzaak om de steendruk al wil ik die graag in het echt zien voor de tint rood. Maar de áller leukste extra zou zijn om ook Matroos beek te ontmoeten, dat maakt alles bij elkaar toch dat de trip wel de moeite waard zou zijn. Als dan dan na twee drukke dagen total los ben is dat van later zorg. In principe zou ik het moeten kunnen, ik ben weliswaar geen 30 meer maar óók geen 100. 😉 Liet dit verhaal aan mijn dochter zien, zij zag in ” city life” zelfs nog een aardig wat symboliek waar het mij betreft…. sinds de dood van Henk 2 jaar geleden ben ik regelmatig op stap om mijn meest vertrouwde lezers te ontmoeten en kies daardoor altijd een stad uit die ons beide past of leuk lijkt en vooral makkelijk per trein bereikbaar is. Is dat niet grappig!
    Maar als het niet gaat lukken de 10de houd ik je aanbod in gedachte, dankjewel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.