
Peggy Guggenheim lustte er wel pap van. Van zowel mannen, zo ongeveer duizend volgens haar eigen zeggen, als van kunst, ook zo’n duizend schilderijen en beelden. Dat liep dus aardig gelijk op met elkaar. Maar daardoor liep ik vorige maand in Venetië wel over min of meer heilige kunstgrond. In het palazzo non finito, het niet afgemaakte paleis, het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande. Het gebouw waarin Peggy Guggenheim’s wereldberoemde collectie valt te bewonderen. De kunst dan, wel te verstaan. Waaronder bijvoorbeeld wereldberoemde surrealisten als Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dali en René Magritte. Mannen dus. Maar, en dat moet je Peggy nageven, ook wel een paar vrouwen: Leonora Carrington en Leonor Fini. Over wie ik al eens eerder hier schreef. Maar dat komt straks.

Heb je dat Canal Grande wel eens bevaren, dan is de kans heel groot dat je gelijk weet welk palazzo ik bedoel. Vlak voor het einde, waar het water zich wijd opent bij de Punte della Dogana, zit aan de rechterkant een soortement vreemde eend in de bijt. Een gebouw van maar één zielig verdiepinkje dat volgens de plannen in 1751 er vijf had moeten bevatten. Maar, zoals ’t daar dus voor de bewoners heet, nu het palazzo non finito. Het gebouw ook dat in 1949 werd aangekocht door die kunst en mannenbelustte Peggy Guggenheim. Om er tot haar dood in 1979 te blijven wonen. Nu het museum Peggy Guggenheim Collection waar tot eind september de expositie ‘Surrealismo & Magia’ (Surrealisme en Magie)was te zien. Met een keus uit de eigen collectie plus flink wat bruiklenen.


Daar was ik toch nog maar mooi op tijd bij! Want dat had ik me ook stellig voorgenomen na mijn tweedaags bezoek aan de Biënnale in mei. Waarvan het thema ‘The Milk of Dreams’ was opgehangen aan een boek van die bovengenoemde Leonara Carrington en een aantal andere vrouwelijke surrealisten. Lees hier en hier mijn schrijfsels daarover er maar op na.
De vrouwelijke surrealisten zijn de laatste jaren namelijk helemaal hot. Met overal ter wereld exposities over hen. Zoals bijvoorbeeld in 2020 in ons land in het Utrechtse Centraal Museum. Eindelijk, eindelijk krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Want voor al die bekende mannen in hun surrealistische kringen van destijds waren die vrouwen niet meer dan hun muze en bedgenoot en zeker geen echte kunstenaars. Vrouwen konden toch niet geniaal zijn? Dat was alleen aan het mannelijk geslacht voorbehouden. Maar partnerruil valt niet onder genialiteit. Lees er deze blogaflevering nog maar eens op na.
Op die manier raakte Peggy Guggenheim, vanwege haar kunstinteresse en handel volop in allerlei kunstenaarkringen verkerend, ook getrouwd met Max Ernst. Niet zo lang trouwens, van 1941 tot 1946. Maar natuurlijk wel met het gevolg dat ik een flink aantal prachtige werken van hem kreeg te zien in ‘Surrealismo & Magio’.


Een verrassing was trouwens onderstaande foto gelijk bij de ingang van de tentoonstelling met daarop de al genoemde Leonor Fini en Leonora Carrington.

Aan hen werd verderop ook behoorlijk aandacht gegeven. En dat deed mijn kunsthart goed. Omdat Leonor één van mijn kunsthelden is, veel meer dan Leonora. Haar schilderijen en haar levenswandel spreken me om diverse redenen veel meer aan. Wat zeer zeker te maken heeft met de band die bestond tussen haar en mijn galerie Quadrige in Nice. Lees hier maar.






Het extra positieve van die nieuwe wereldwijde aandacht voor de surrealistische vrouwelijke kunstenaars is dat ik nu namen en schilderijen te voorschijn zie komen die me nog onbekend waren. Vrouwen die in kwaliteit absoluut niet onderdoen voor veel bekendere mannen. Gerechtigheid dus! Een paar voorbeelden.



Dan was er nog een andere leuke verrassing bij de expositietoegang. Bij die affiche van Carrington en Fini hing ook deze.

Van een schilderij van de net niet wereldberoemde surrealist André Masson. Waarom een verrassing? Omdat ook die Masson in het verleden van galerie Quadrige voorkomt. En dat vind ik genieten, dat zich verknopen van lijnen uit mijn eigen kunstleven met die uit het verleden, uit de kunstgeschiedenis.


Dan is ’t daarna best lekker om alles eens even rustig te overpeinzen in de tuin van het museum.

De tuin waar ooit ook Peggy Guggenheim rust vond in haar roerige leven en rondliep met die schoothondjes van haar. En waar nu niet alleen haar as maar ook die van haar vele hondjes is bijgezet.


Gezien de grootte van het graf is ’t maar goed dat er geen ruimte voor al haar mannen is vrijgemaakt. Tot volgende week.
TOOS
Verwarrend dat de naam van dat stel van de foto maar één letter scheelt. En kunst is al verwarrend genoeg voor me. 😉 Surrealistisch vertaal ik voor mezelf maar een beetje als “onwerkelijk”. Ach ik leer toch nog steeds wel iets van jou prettige manier van schrijven over kunst .
Goede vertellers hebben een streepje voor bij me, zo herinner ik me dat Krabbé ook Frida onder de vrouwelijke “surrealisten” noemde op enig moment. (Boeiend verhaal over ook al een mannenverslindster, dat schijnt er bij te horen maar haar kunst van dat moment kon me niet boeien.” )
Leuke jas heb je aan op die voorlaatste foto.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, leuk hè , die jas. Die heb ik, net als mijn nieuwe kapsel en die hondjes maar even geleend van Peggy Guggenheim, om het maar surrealistisch te houden.
LikeLike
Staat je goed, niéts meer aan doen zou ik zeggen. 😉 😉
LikeLike
Heel interessant Toos. Ook voor mij een openbaring deze vrouwelijke surrealistische kunstenaar(s). Het surrealisme heeft me altijd geboeid. Tijdens mijn lerarenopleiding (zo’n veertig jaar geleden) maakte ik voor het vak kunstgeschiedenis een eindwerk over Paul Delvaux. Vandaar…
LikeGeliked door 1 persoon
Tja, Delvaux hing er dan wel niet bij daar in Venetië, maar die vrouwelijke surrealisten maakten veel goed. En, zoals geschreven, daardoor komen toch ook voor mij nieuwe namen te voorschijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat
Wat een sprankelend verhaal weer over de vrouwelijke kunstenaars. Inmiddels ben ik ook fan van Fini en Tann
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. En leuk natuurlijk dat ik je fan heb kunnen maken van Leonor Fini. Ik heb nu een paar steendrukken van haar in mijn bezit.
LikeLike
Geweldig interessant , bedankt
LikeGeliked door 1 persoon
En jij natuurlijk bedankt voor het compliment.
LikeLike