Wanneer is kunst van groot formaat ook grote kunst? Gelijk maar een voorbeeldje? De Nachtwacht van Rembrandt natuurlijk. Het nog steeds overdonderende en ook letterlijk grootste icoon van onze 17e eeuwse schilderkunst. De eerste keer dat ik er voor stond, werd ik er helemaal ingezogen. En dat maakt groot uitgevoerde kunst voor mij groot. Dus als een kunstenaar denkt van ‘kom ik ga eens lekker groot schilderen’ en het resultaat is, zoals tegenwoordig maar al te vaak, vooral nietszeggend, dan heb ik er niks mee. Nada, niente.

Daarom sprong m’n hartje op toen ik las dat het voormalige, 35 ha grote atelierterrein van Anselm Kiefer afgelopen zomer zou worden opengesteld. Voor ’t eerst. Daar moest ik heen, naar het Franse Barjac. Want Kiefer werkt vaak gigantisch groot maar weet me daarbij ook groots te raken. Maar ja, toegang alleen voor kleine groepen onder begeleiding en daardoor veel te snel volgeboekt. Een typisch geval van jammer.

Toch had ik een achterdeurtje. Of liever gezegd, een behoorlijk grote voordeur. Namelijk die van het Palazzo Ducale, het Dogenpaleis, in Venetië. Daar had Kiefer namelijk tijdens de Biennale di Venezia van dit jaar één van de indrukwekkende zalen ter beschikking gekregen om lekker uit z’n bol te kunnen gaan. Kwam dat even goed uit!


Eerst even over Kiefer zelf, geboren in 1945 in het Duitse Donaueschingen. Eigenlijk dus geen kind meer uit de oorlog, maar zeker een kind van de oorlog. Want zijn vaak duistere werk heeft volop betrekking op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, op vernietiging, op destructie, op verval. Ergens in de jaren tachtig zag ik zijn kunst voor het eerst. In Venetië! Een ervaring die me altijd bij is gebleven. Panelen van vele meters bij vele meters, uitgevoerd met materialen als stro, zand, as, klei, ijzer en lood. En, oh ja, ook nog verf. Met soms grote voorwerpen erop bevestigd. Daarna ben ik zijn kunst natuurlijk vaker tegengekomen.

Maar nu, ook nog in het gothische Palazzo Ducale? Dat mocht ik niet missen! Want dat Dogenpaleis op zich is al uniek. Die eeuwenoude broedplaats van macht, bedoeld om uit te stralen dat je niet om de Republiek Venetië heen kon. Met een architectuur gericht op imponeren. Met gigantische zalen om te showen dat je hier te maken had met een zeer rijke, zo niet de rijkste stad op aarde. Zalen met hoogtes, breedtes en lengten waarin je je nietig moest voelen. Zalen ook vol kunst van beroemde Venetiaanse schilders. Je wordt er bij wijze van spreken dood gegooid met de Tintoretto’s (1518-1594) en Veronese’s (1528-1588) tot je ze niet meer kunt zien.




Maar dat alles was toch niet overdonderend en imposant genoeg voor een eeuwig durende Republiek. Dat machtsbeluste, over lijken gaande ettertje Napoleon dwong in 1797 de laatste en 120e Doge van het ooit zo trotse Venezia tot overgave. Foetsie Republiek en daarmee ook heel wat kunst. Want als al Napoleons roofkunst zou worden terug geëist komt er in het Louvre heel wat plek vrij. Maar dat is een ander verhaal.
Vanwege Kiefer liep ik dus een poos geleden door het Palazzo Ducale. Keurig de pijlen van de éénrichtingsroute volgend. Want al die horden toeristen moet je natuurlijk wel sturen. Zaal na zaal, groot, groter, grootst, verdieping na verdieping, allemaal macht, pracht en praal.

Met uiteindelijk de Sala della Scrutinio als beloning. Met daarin Kiefer’s expositie. Dat werd één grote emotionele boem, ik werd gewoon weggeblazen. Van te voren had ik al wel foto’s ervan gezien, maar dit echte ervaren ging boven alles. Echt zo’n tentoonstelling die op mijn netvlies gebrand zal blijven.



Ik sprak er toevallig nog een Duitse lerares die met een klas het paleis bezocht, maar niets over deze expositie had meegekregen en eigenlijk ook weinig over Kiefer wist. Ook zij had dezelfde ervaring. Prachtig toch?







Al zijn werk was nieuw en gebaseerd op Venetië. Zoals op de geschiedenis, de laguna, de stad en de stadsheilige San Marco. Alles gemonteerd op vrijstaande stellages die de van oudsher al kunstrijke muren bijna geheel verborgen. Ik kreeg wel het idee dat door die volstrekt eigenzinnige combinatie van materialen over enkele tientallen jaren tientallen restaurateurs een flinke boterham aan zijn werk gaan verdienen. De Republiek Venetië ging na eeuwen te gronde, maar deze schilderijen met deze materialen doen dat zonder onderhoud vast veel sneller.







Hoe dan ook, Kiefer heeft het gepresteerd om met zijn machtige, moderne kunst net zo te imponeren als de Dogen met hun palazzo. Van mij mag hij de 121e Doge van Venetië worden. Ook al woont hij dan tegenwoordig onder de rook van Parijs. Waar hij nu een oud fabrieksterrein als atelier heeft. En zijn voormalige ateliercomplex in Barjac? Dat ga ik natuurlijk proberen volgend jaar te bezoeken. Tot volgende week.
TOOS
Prachtig blog
LikeGeliked door 1 persoon
Zie ik het goed dat Kiefer een grote inspiratiebron is voor je eigen werk?
LikeGeliked door 1 persoon
Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Zijn manier van schilderen spreekt me sterk aan, lekker dik en in lagen. Maar zijn materiaalgebruik staat me weer niet aan, dat is echt heel erg onbezonnen in combinaties die het volgens mij niet lang met elkaar uithouden. Ook werkt hij veel meer landschappelijk dan ik. Maar zijn wereld, ja, geweldig!
LikeLike
Ik denk even heel stiekem voor mezelf , dat hoort toch niemand; “wat jammer dat die prachtige wanden in dat gebouw zo helemaal afgedekt worden”. ” Niks gehoord hé! Maar goed ik ken het gebouw ook nog niet en zou alleen daar al overdonderd van kunnen raken. Evengoed zóuden ook deze kunststukken als moderne wandbekleding naar mijn idee toch ook wel allure hebben voor zover ik dat op de foto’s kan beoordelen. Maar voor jou was het overduidelijk luilekkerland en dat snap ik ook helemaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Die afdekking is maar tijdelijk, iets van 6 of 7 maanden, en daarna komen alle oorspronkelijke wanden weer te voorschijn. ’t Is juist dat spannende in zo’n oude paleisomgeving heel bewust iets met moderne kunst doen. En, Rietepietz, voordat je in die laatste zaal met Kiefer komt, ben je al een batterij van soortgelijke zalen doorgelopen. Dus van mij mogen ze dit experiment bij de volgende Biënnale weer herhalen. Maar of ’t dat weer zo overdonderend uitpakt? Dat is maar de vraag.
LikeLike
Dat had ik begrepen hoor, en het is volgens mij ook een goede greep geweest om dat te doen omdat anders de muur en de kunstwerken elkaar in de weg kunnen zitten, de zaal is al druk genoeg van zichzelf.
Ik hoop het voor je, het is duidelijk méér dan besteed aan je.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig werk. Hoeveel mensen heeft hij in dienst om dat uitgevoerd te krijgen?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat er een heel leger aan medewerkers nodig is geweest. Allereerst natuurlijk al in zijn grote atelier-fabriekshal bij Parijs en toen ook nog eens een keer in Venetië. Daarbij moet je ook nog bedenken dat alles daarheen over water moest worden vervoerd en handmatig dat gigantische paleis in ingedragen. Want in Venetië heb je geen auto’s, zelfs geen fietsen.
LikeLike