Het een roept het ander op. Eerst het een. ’t Was even goed plannen maar het lukte, twee bezoeken vlak na elkaar aan twee tentoonstellingen over en van vrouwen.’De Nieuwe Vrouw’ in het Singer in Laren en ‘Vrouwenpalet 1900-1950’ in de Rotterdamse Kunsthal .


Overigens maar twee van alle museale exposities over vrouwen tegenwoordig. Want bijvoorbeeld ‘Vrouwen op papier’ in het Rijksmuseum staat nog op mijn verlanglijstje. ’t Moet echt niet gekker worden met al die kunstvrouwententoonstellingen, zowel hier als in het buitenland. Maar dat komt straks aan bod. Eerst even verzuchten ‘eindelijk, eindelijk’. Eindelijk die broodnodige inhaalslag. Eindelijk hebben museumconservatoren de laatste jaren door dat de kunstgeschiedenis deels moet worden herschreven. De vrouwelijke kunstenaars, dood of levend, ze rukken op!

En dat ander dat door het een kwam? Mijn door die twee exposities opborrelende herinneringen aan artikelen die ik jaren geleden schreef voor het Holland Côte d’Azur Magazine. Het elk kwartaal verschijnende, full colour tijdschrift van De Nederlandse Club aldaar. In dat Magazine heb ik namelijk ver voor die vrouwentrend van nu de geschiedenis van de telkens weer door mannen verdrongen vrouwelijke kunstenaars al toegelicht.

Eerst toch die club nog maar even. Dit wordt echt een van de hak op de tak blog. Ik werd al snel lid toen ik vanaf 1994 regelmatig een aantal maanden op telkens andere locaties ging schilderen aan die heerlijke Côte d’Azur. Waar ik in 1997 in Nice zelfs mijn eigen atelier kon verwerven. Gevolg: in 2004 vroeg de hoofdredacteur van dat Magazine me zomaar of ik heel misschien, eventueel, indien mogelijk, genegen zou zijn om elk kwartaal een drie tot vier pagina’s groot artikel te leveren voor de Kunstrubriek. Oeps! Maar daarna toch ook al snel ‘nou, prima, als er maar plaatjes bij kunnen’. ’t Ging ten slotte wel om beeldende kunst! Echt een heerlijk nieuwe uitdaging, met de pen in plaats van het penseel. Met heel veel plezier heb ik dat gedaan, van 2005 tot begin 2012. Elk kwartaal weer.


Zo kon ik ook gelijk helemaal legitiem eieren leggen over ‘de vrouw in de kunst’, een onderwerp dat me toen al na aan het hart lag. Eieren over de, stevig onderkoeld uitgedrukt, niet altijd zo geweldige positie van de vrouwelijke kunstenaar in een eeuwenlang door mannen gedomineerde kunstwereld. In mijn tweede bijdrage, april 2005,legde ik gelijk al zo’n ei: De Vrouw in de Kunst deel I. Want toen al wist ik, er gaan er meer volgen. Die aflevering begon als volgt.
‘U kent dat spelletje wel! Je krijgt een rijtje namen voor je en je moet raden welke namen daarin niet thuishoren. Hier komt in willekeurige volgorde zo’n rij: Botticelli, Da Vinci, Gentileschi, Rembrandt, Matisse, Leyster, Picasso, Caravaggio, Cézanne en Vermeer.’
Voor de actualiteit vanwege die exposities ‘De Nieuwe Vrouw’ in Laren, ‘Vrouwenpalet 1900-1950’ in Rotterdam en ‘Vrouwen op papier’ in het Rijksmuseum pas ik dat rijtje wat aan. Met namen van alleen Nederlandse kunstenaars. Rembrandt, Van Heemskerck, Hals, Van Gogh, Schwartze, Vermeer, Mondriaan, Israëls, Toorop, Appel. Welke drie namen van deze in hun tijd allemaal en deels ook nu nog beroemde, zoniet wereldberoemde kunstenaars zouden hierin niet thuishoren? Ik help even met hun voornamen: Jacoba, Thérèse en Charley. Behorend bij achtereenvolgens Van Heemskerck (1876-1923), Schwarze (1851-1918) en Toorop (1891-1955).
Alledrie vrouwen met kunstwerken in zeker twee van die drie net genoemde exposities. Ken je ze? Of zit je nee te schudden? Hieronder hun foto of zelfportret.

Jacoba van Heemskerck, na jaren in het schemerdonker nu toch wel beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse expressionisten.

Thérèse Schwarze, in haar tijd de succesvolste Nederlandse portretschilder bij wie het geld met volle bakken binnenkwam en die nu pas weer opnieuw waardering begint te krijgen.

En Charley Toorop met haar kenmerkende stijl van wie nu eindelijk het Rijksmuseum recent een schilderij heeft aangekocht.
Want daar is namelijk vorig jaar het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds’ opgericht. Lees maar wat de directeur Development&Media daarover zelf schrijft.
‘Zowel in de geschiedenis als in de kunst worden vrouwen als uitzondering op de regel gezien. Hun aandeel is in werkelijkheid echter veel groter dan tot nu toe bekend of beschreven is. Dankzij de genereuze steun van particulieren en de oprichting van het fonds, kunnen we hiernaar onderzoek doen en verhalen toevoegen om het beeld bij te stellen.’

Hoelang zijn ze daar bij dat belangrijkste museum van Nederland in godsnaam in winterslaap geweest?
Nog even opnieuw een hak-op-het-takje. Stel nou eens dat ik Robertson (Suze), Pott (Alida), Berg (Else) of Loeber (Lou) in dat rijtje namen had gezet. Hoeveel van hen ken je? Oei, oei! Dat geldt trouwens voor mij ook. Want dit kunstvrouwenverhaal loopt in lengte weer eens volledig uit de klauw. Komende keer maar verder dus. Hier een paar fotografische voorproefjes.


Tot volgende week.
TOOS
Mooie blog weer! Actueel onderwerp. De grootmoeder van Marty is een goed voorbeeld van het destijds moeten knokken tegen de toenmalige dominantie van de mannen in de kunstwereld. Ze heeft het goed gedaan. Kijk maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Suze_ter_Gast-Rosse
En toch is er (nog) geen enkele belangstelling uit de museumwereld voor de enkele schilderijen die van haar die ik heb aangeboden. Zelfs niet in Den Haag, waar ze samen met haar man, Frans ter Gast zeer actief is geweest. Maar wie weet wat de toekomst nog zal brengen. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad moed houden. Allerlei musea zijn nu bezig hun archieven en kunstvoorraden te doorzoeken op ‘vergeten’ vrouwen. Dus wie weet zijn ze blij als ze daarbij in de toekomst nog een handje worden geholpen door kenners van buiten hun wereldje. Voor mannen geldt dit trouwens ook. Denk maar aan Poen de Wijs.
LikeLike
Eigenlijk vind ik namen niet zo heel belangrijk in de kunst, het gaat me domweg om “vind ik iets mooi, spreekt het me aan” en dat soort dingen. Ook van de mannen ken ik zelfs niet eens álle grote namen. Iets mooi vinden omdat het door een vrouw gemaakt is zou niet moeten maar vrouwen moeten natuurlijk well de kans krijgen hun werk óók te laten zien. Charley Toorop ken ik dan toevallig wél, en die heeft dan weer net een mannen voornaam. 😉 O ja, en dan ken ik ook nog ene Toos Holstein. 😉
Maar ik ben natuurlijk niet echt een maat staaf, ik zoek niet echt naar kunst maar ga niet opzij als ik het tegenkom en soms onthoud ik wel eens iets of een naam.
LikeGeliked door 1 persoon
Het allerbelangrijkste is inderdaad dat bepaalde kunst je aanspreekt, onafhankelijk van naam of geslacht. Maar in de kunstgeschiedenis speelt natuurlijk meer. En daarbij is het wegdrukken en wegschrijven van vrouwelijke kunstenaars uit zowel een ver als minder ver verleden nu een hot item. Terecht wordt nu geprobeerd daarin verandering te brengen. Dat onderwerp ligt me zo na aan het hart dat ik er graag af en toe over schrijf. Tik in het zoekvenster van mijn blogsite maar eens ‘Artemisia’ in. Dan raak je helemaal op de hoogte.
LikeLike
Het werd in je blog al duidelijk, en natuurlijk mag je werk niét ondergeschoffeld worden omdat je van het verkeerde geslacht bent. Maar ik wordt toch altijd een beetje kriegel van altijd en overal ineens vrouwen naar voren halen, (hoe terecht het misschien soms is) Ik vind het vaak een beetje denigrerend , zoals een kind over de bol strijken dat het zo knap is wat ze deed.
Ik snap heus dat schilderen vroeger “een mannending was”, schilderende vrouwen en bordurende vrouwen…. het was allemaal tijdverdrijf en werd niet altijd op waarde geschat. Toch blijf ik de enige reden om er in te verdiepen “het moet me boeien en iets zeggen. Wie het gemaakt heeft boeit me minder al zit er soms best een mooi verhaal achter.
LikeGeliked door 1 persoon
Zijn die artikelen nog ergens (digitaal) te lezen en te bekijken? En ik geef het toe, ik kende niet alle vrouwelijke kunstenaars die je opsomt. Toch wel een paar …
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, die artikelen zijn alleen terug te vinden in de oude nummers van het Magazine. Maar wie weet kan ik er daardoor nog wel eens stiekem gebruik van gaan maken. En wat die namen betreft, ik leer ook nog steeds bij omdat de archieven nu echt worden uitgediept op ‘de vrouw in de kunst’.
LikeGeliked door 1 persoon