Kiefer als Experience aflevering 1

Op 8 juni jl. maakte levensgezel een aantal wat stiekeme foto’s. Ergens in Frankrijk. Ik, als braaf meisje, liet dat aan hem over. Maar ja, moet je levensgezel  kennen! Wat voor soort foto’s  dan wel? Dat komt vooral volgende week.

hier al vast eentje

Eigenlijk start dit verhaal al op afgelopen 20 maart. Zo rond 2 uur ’s middags. We hebben net onze zitplaatsen ingenomen in het vliegtuig van Nice naar Amsterdam. Plots hoor ik levensgezel een heel korte tekst uiten die ik hier niet ga herhalen. Hij controleerde voor alle zekerheid nog even de laatste e-mails op zijn mobiel. Waarbij, zo bleek,  eentje hem behoorlijk opwond. Komt zo. Eerst nog verder terug in de tijd. Naar donderdag 4 augustus 2022, naar een groot artikel in het cultureel supplement van de NRC van die dag.

dat artikel in de NRC

Dat ging over La Ribaute. Een 35 hectare groot terrein bij Barjac in de Ardèche. Een oud industrieterrein dat in 1992 werd aangekocht door de wereldwijd bekende kunstenaar Anselm Kiefer (1945). Doel: er zijn atelier vestigen maar ook dat terrein als een kunstproject helemaal naar zijn hand zetten. Met nu als resultaat ondergrondse gangen en ruimten, bovengrondse installaties en gedeeltelijk nieuwe gebouwen waarin hij zijn gigantisch grote schilderijen optimaal kan exposeren.

een stukje van het hele complex
Kiefers atelier op het complex, nu werkt hij alweer wat jaartjes in een ander atelierin de buurt van Parijs

Dat NRC-artikel meldde dat La Ribaute in 2022 voor het eerst was opengesteld  voor publiek. Wow, daar moest ik als groot Kiefer-fan dus absoluut heen! In zijn XXXL schilderijen kan ik me namelijk helemaal verliezen. Zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar september in het Dogenpaleis in Venetië. Waar hij in een van die eeuwenoude reusachtig grote zalen ook reusachtig had mogen uitpakken. Lees deze blogaflevering maar.

vorig jaar in het Dogenpaleis in Venetië
details van twee werken met daarbij het eeuwenoude plafond

Stel je voor, je wordt gevraagd om zoiets te doen in dat machtige Palazzo Ducale! Dan heb je echt status als kunstenaar. Maar ja, in alle grote musea heeft hij dan ook al geëxposeerd. Een kleine greep: het Reina Sofia in Madrid, het Guggenheim in Bilbao, het Louvre, Grand Palais en Centre Pompidou in Parijs , de Hermitage in Sint Petersburg, het MoMa in New York. En als ze al geen expositie van hem krijgen, dan hebben ze wel Kiefer’s in hun collectie. Zoals in ons land bijvoorbeeld bij het Wassenaarse Museum Voorlinden. Waar ik in 2019 een paar werken van hem zag.

in Museum Voorlinden in 2019
detail van een schilderij daar

Je snapt, ik móést en zóú naar La Ribaute. Maar, probleempje. De website vertelde dat alleen kleine groepen begeleid door een gids zijn toegestaan. En dat je alleen, en dan ook alleen, op die website kaartjes kon kopen. Oké. Blijken alle toegangskaarten voor 2022 al verkocht! Wat wil je ook. ’s Morgens een groep van maximaal 20, ’s middags idem. En dat alleen een beperkt aantal maanden per jaar.

Maar die website bood ook een mogelijke oplossing. Schrijf je in met je e-mailadres en je bent begin lente 2023 de eerste die bericht krijgt over de start van de verkoop van nieuwe kaartjes. Gedaan dus. Maar je kon er natuurlijk vergif op innemen dat er heel veel van dat soort eersten zouden zijn. Die dan als een gek gelijk kaartjes zouden gaan zitten scoren op pc, tablet of mobiel.

Kiefer voor een werk van hem

Daarom hield levensgezel de laatste dagen van ons maart-veblijf in Nice voor alle zekerheid naarstig die website en de mail in de gaten (https://eschaton-foundation.com/visit-la-ribaute/). Steeds niks, niks, niks. Tot…..? Je raadt ’t al, daar in het vliegtuig. Met als gevolg die niet zo christelijk gezinde uiting van hem. Gelukkig draaiden de vliegtuigmotoren nog niet.  Snel de agenda erbij. Wanneer kunnen we? Even een dagje op en neer naar Barjac vanuit Nederland? Nee, laat maar. In juni op weg vanuit Gubbio via Nice naar Nederland? Yes, dat is ‘t. In een split second besloten dat donderdag 8 juni ’t best paste in ons reisschema. ’s Morgens of ’s middags? ’s Middags! Toen als een gek in die altijd te nauwe vliegtuigstoeltjes allerlei gegevens ingetikt op dat altijd te kleine schermpje, mobiel bij mij in de schoot geworpen, portefeuille uit zijn binnenzak gerukt, creditcard gepakt, mobiel in mijn schoot verwisseld voor portefeuille, alle benodigde lettertjes en cijfertjes ingetikt terwijl ik de creditcard voor zijn neus hield. Versturen. En laten nou op dat moment  de motoren starten.  Pfffffff, gelukt!

voor het hek van La Ribaute

Kun je je voorstellen met wat voor een heerlijk gevoel we op 8 juni voor de toegangspoort van La Ribaute stonden? Voor de echte Kiefer Experience. Die met stiekeme foto’s. Maar waarom dan stiekem? Lees en zie het komende deel 2. Tot volgende week.

TOOS

14 gedachten over “Kiefer als Experience aflevering 1”

  1. Na je latere bericht moest ik dit natuurlijk ook nog lezen. Wat hebben jullie geluk gehad om La Ribauté te kunnen bezoeken! Komt hier ook op de bucketlist!!!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Het museum Voorlinde is er hier nog steeds niet van gekomen, maar nu zal ik er dan minstens één naam herkennen en er een beetje verhaal bij weten.
    Ik heb vorig jaar in jouw atelier jouw levenspartner ontmoet en het verbaasd me eigenlijk niet dat hij een beetje stout kan zijn. 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik weet niet of werk van Kiefer nu in Voorlinden is te zien. De exposities daar op dit moment overtuigen met niet helemaal, zacht gezegd. Wel komt er in oktober een grote tentoonstelling van ….. ja, inderdaad, Kiefer!

      Like

  3. Dit leest als een detective!

    Met vriendelijke groeten
    Laetitia Walter
    INBOEDELTAXATIES.NL / ERFENISTAXEREN.NL
    Guido Verduijn & Laetitia Walter
    Mobiel 0654692102
    Kantoor 1: Lange Stammerdijk 9C, 1109BK Amsterdam
    Kantoor 2: Zuiderdiep 9, 7876AA Valthermond
    E-mail: inboedeltaxaties@live.nl of erfenistaxeren@outlook.com
    Inboedeltaxaties KvK 83953639
    Erfenistaxeren KvK 83866689
    Inboedeltaxaties BTW ID NL161157373B02
    Erfenistaxeren BTW ID
    NL145626854B05
    KNABbank: NL98KNAB0413725936
    Guido Verduijn :
    Appraiser art & antiques VRT14-410-K
    Laetitia Walter:
    Certified in the register HSKO FCC R18814 en R57631
    Fellow of the Gemmological Association
    Appraiser VRT 18-482-K

    Disclaimer conform Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG):
    Wij gebruiken uw gegevens niet voor mailings en geven uw gegevens ook niet door aan derden behoudens op UW uitdrukkelijk verzoek.
    Alleen uw E-mailadres wordt opgeslagen, de door u verstrekte adresgegevens staan in een papieren boekhouding. Rapporten worden bewaard onder nummer.
    Bij navraag altijd uw dossiernummer vermelden, wij kunnen, gezien het bovenstaande, niet zoeken op naam of adres.
    Dat was altijd al zo en is niet veranderd vanwege deze verordening.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.